8 Sierpnia 2022
Jak wygląda życie odpadów – warsztaty edukacyjne dla ponad 60 dzieci

Czym jest odpad? Jak zapobiegać ich powstawaniu? Czy z odpadów da się wyprodukować energię? I co zrobić z tymi niebezpiecznymi i problemowymi? Na te i wiele innych pytań poznało odpowiedź ponad sześćdziesięcioro dzieci z Poznania – letnie bezpłatne warsztaty organizowane przez ZZO, dewelopera ROBYG i Centrum Inicjatyw Lokalnych właśnie dobiegły końca.

Dzieci z całego Poznania jak co roku latem mogą korzystać z bogatej oferty warsztatów i półkolonii, ale na poznańskim Piątkowie w lipcu i sierpniu odbyły się zupełnie wyjątkowe zajęcia. Bezpłatne warsztaty edukacyjne dotyczące prawidłowej segregacji odpadów przeprowadziła ekspertka z Zakładu Zagospodarowania Odpadami w Poznaniu – zajęcia odbyły się w lipcu oraz w sierpniu w Ognisku na Fyrtlu, miejscu działania sąsiedzkiego Centrum Inicjatyw Lokalnych Piątkowo Zachód. Pomysłodawcą i sponsorem warsztatów był deweloper, który wybrał dzielnicę Piątkowo na lokalizację swojej pierwszej inwestycji w Poznaniu.

Cieszę się, że po raz kolejny udało nam się podjąć inicjatywę z korzyścią dla lokalnej społeczności. Chcemy odpowiadać na potrzeby mieszkańców, bo w ROBYG zawsze myślimy szerzej niż tylko w perspektywie własnego osiedla, tworzymy przestrzenie przyjazne ludziom i sprzyjające integracji sąsiedzkiej. Mamy nadzieję, że Początek Piątkowo wpisze się w tkankę tej części Poznania, a ciekawy program edukacyjnych warsztatów dla najmłodszych zaowocuje skutecznie prowadzoną segregacją odpadów, większą dbałością o środowisko naturalne oraz licznymi, pięknie kwitnącymi łączkami na piątkowskich balkonach i parapetach mówi Anna Wojciechowska, Head of ESG, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Robyg w Gdańsku i Poznaniu.

Spotkania warsztatowe miały charakter tożsamy i cieszyły się ogromnym zainteresowaniem –odbyły się dla czterech grup 20-osobowych w dniach 16 lipca i 6 sierpnia. Dzieci w wieku od nawet 3,5 do lat kilkunastu z zainteresowaniem wysłuchali specjalnie przygotowanego wykładu edukacyjnego poprowadzonego przez edukatorkę ZZO Michalinę Magdziarz, w którym w przystępny sposób przybliżyła informacje dotyczące cyklu życia odpadów, prawidłowej segregacji, recyklingu, odpadów niebezpiecznych, a także tego, czy ze zwykłych śmieci można produkować… energię? Następnie w ramach ćwiczeń najmłodsi sprawdzili zdobytą wiedzę na temat tego, do którego pojemnika powinny trafić poszczególne odpady i wraz z rodzicami i opiekunami obejrzeli krótki animowany film dotyczący gospodarki odpadami w naszym mieście – przydatną wiedzę z zajęć wynieśli zatem nie tylko najmłodsi poznaniacy!

Przygotowany przez ekspertów z ZZO program warsztatów zrealizowany w lipcu i sierpniu w przestrzeni placówki wsparcia dziennego dzieci i młodzieży Ognisko na Fyrtlu, to kolejna z inicjatyw na poznańskim Piątkowie, która ma edukować i integrować społeczność w ramach naszego projektu. Cieszymy się, że tym razem udało się zrealizować działanie z ROBYG, który wyszedł do nas z inicjatywą partnerstwa i mamy nadzieję na kolejne wspólne inicjatywy jeszcze w tym roku komentuje Arkadiusz Zacharzewski, koordynator Centrum Inicjatyw Lokalnych Piątkowo Zachód w Poznaniu.

W dalszej części warsztatów dzieci mogły wykazać się kreatywnością i pomysłowością, bowiem zadaniem było tchnąć nowe życie w odzyskane przez ZZO z poznańskiego Gratowiska stare doniczki. Dzieci twórczo podeszły do zadania, przyozdabiając je kolorowo i na wiele różnych sposobów, a następnie napełniły je ziemią kompostową i posiały w nich nasionka łąk kwietnych ufundowane przez ROBYG, który zainicjował organizację warsztatów na Piątkowie i ufundował materiały oraz upominki. Również ZZO podarowało uczestnikom coś na pamiątkę, a dodatkowo dzieci mogły zrobić sobie zdjęcie z maskotką zakładu, Batermanem, jednym z bohaterów prawidłowej segregacji odpadów niebezpiecznych. Dzieci zabrały swoje piękne doniczki do domów, by obserwować, jak rodzące się na nich łąki kwietne będą rosły, wspierając lokalną bioróżnorodność i dostarczając schronienie oraz pokarm owadom zapylającym.

To nie pierwsze działanie dewelopera skoncentrowane na lokalnych potrzebach – w kwietniu firma wzięła udział w akcji „Wiosenne porządki” organizowanej przez Urząd Miasta Poznania, a w maju do szkół podstawowych w różnych miastach Polski wysłała specjalnie przygotowane mieszanki miododajnych roślin, zachęcając również mieszkańców Poznania, Gdańska, Wrocławia i Warszawy do siania własnych łąk kwietnych na balkonach i parapetach, wspierając tym samym bioróżnorodność i dostarczając pokarm oraz schronienie pożytecznym owadom zapylającym. Deweloper od lat wspiera różnorakie inicjatywy społeczne, kulturalne i prozdrowotne w ramach prowadzonej strategii ESG, angażując się w życie miast i dzielnic, w których powstają jego inwestycje. To nie ostatnie warsztaty kreatywno-edukacyjne, które chce zaproponować mieszkańcom.

Więcej o działaniach ROBYG na stronie: www.esg.robyg.pl