30 Marca 2022
Nowy, trzeci wymiar w budownictwie – technologie wykorzystywane przez deweloperów

W Polsce według różnych szacunków brakuje od 1,2 do 3 milionów mieszkań. Większość klientów poszukujących mieszkania dokonuje zakupu na podstawie planu. To już przeszłość – branża przechodzi rewolucję cyfrową, aby lepiej prezentować oferty mieszkań w budowie, a jednocześnie być bardziej ekologiczna. W jaki sposób łączy te dwa cele? Mimo że deweloperzy realizują kolejne etapy inwestycji w błyskawicznym tempie, często można spotkać się z sytuacją, w której kupując własne „M”, właściciele oglądają raczej plac budowy niż ukończone osiedle. Plan układu funkcjonalnego nie odda realnego widoku z wymarzonego mieszkania.

Świadomy wybór dzięki technologii

Coraz popularniejsze na rynku są makiety 3D. Dzięki nim klient może „wejść” do mieszkania w nieistniejącym budynku, a nawet podziwiać widok z okien. System mapowania 3D pozwala na realistyczne oddanie, nie tylko rozkładu mieszkania, ale także umożliwia poruszanie się oglądającego po całej inwestycji, którą jest zainteresowany klient.

Technologię Smart Makiet powszechnie stosuje jeden z czołowych polskich deweloperów, ROBYG.

Oczekiwania klientów w stosunku do procesu zakupowego rosną. Jednocześnie wzrasta też otwartość na nowinki technologiczne i umiejętność korzystania z nich. Jeszcze kilka lat temu klienci preferowali tradycyjne, drukowane materiały i makiety architektoniczne stojące w biurach. Dzisiaj wolą wysłany mailowo folder i oglądanie mieszkania oraz osiedla z wykorzystaniem modelu cyfrowego, po którym można się poruszać. Jest to zapewne konsekwencja ostatnich dwóch lat, kiedy prawie wszyscy zmuszeni byliśmy korzystać z komputerów i Internetu by móc spędzać ze sobą czas, robić zakupy czy pracować mówi Anna Wojciechowska, Head of ESG, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu ROBYG w Gdańsku i Poznaniu.

Dzięki możliwości obejrzenia wszystkich budynków z każdej strony, wejścia  do mieszkań czy spaceru po danym lokalu, klient nie musi bazować wyłącznie na swojej wyobraźni przestrzennej.

Może poczuć przestrzeń i rozkład mieszkania, zrozumieć układ inwestycji i lepiej poznać lokalizację przyszłego domu dzięki wizualizacji 3D. Graficzna prezentacja jest w aplikacji połączona z mechaniką wyszukiwania mieszkania oraz dostępu do wszelkich danych, co znacząco porządkuje proces odnajdywania lokum spełniającego potrzeby klienta – wyjaśnia Jakub Jamontt,  firma 3D Estate.

Smart Makieta posiada praktyczne filtry, które ułatwiają selekcję mieszkań spełniających wymagania klienta. Wybrane lokale można porównać, lub przesłać zapytanie o nie bezpośrednio do dewelopera.

Widok tworzony jest na podstawie projektu wykonawczego, co gwarantuje maksimum zgodności modelu z tym, co powstanie w przyszłości, jako nowy budynek dewelopera – wyjaśnia Jakub Jamontt – Tak przygotowana scena jest umieszczana w odwzorowanym w 3D realistycznym otoczeniu, dając unikalne wrażenie wiernej prezentacji inwestycji wraz z okolicą. Ciekawym smaczkiem jest też widok nocny całej inwestycji – dodaje.

Co ciekawe, Smart Makieta jest dużo bardziej ekologicznym rozwiązaniem w porównaniu z makietą tekturową czy innymi rozwiązaniami alternatywnymi. Makiety interaktywne starego typu potrzebują do działania komputerów o zasilaniu 550 – 900 W, a makieta 3D wykorzystywana w biurach sprzedaży ROBYG działa na niedużym, minikomputerze o zasilaniu 120W.

Panorama 3D inwestycji i okolicy

Oprócz makiet 3D ciekawą technologią pozwalającą podjąć decyzję zakupową są mapy panoramiczne. Tak zwane panoramy 360 powstają z kilkudziesięciu zdjęć wykonywanych z drona w różnych kierunkach. Zdjęcia są poddawane odpowiedniej obróbce i łączone w panoramę, na którą nanoszone są znaczniki istotnych punktów w okolicy np. sklepów czy placówek edukacyjnych.

Mapy panoramiczne pokazują inwestycję i okolicę w realnym i aktualnym otoczeniu – Możemy w nich oznaczyć infrastrukturę okolicy istotną dla wybranej lokalizacji i podkreślić jej zalety. Niewątpliwym plusem jest możliwość oznaczania punktów praktycznie po horyzont, również tych zlokalizowanych dalej, ale nadal istotnych dla lokalizacji – mówi Jacek BielińskiMapyInwestycji.pl.

W praktyce mapy panoramiczne są doskonałym uzupełnieniem makiet 3D. Te ostatnie najczęściej prezentują sam obiekt, natomiast dzięki panoramie 360 zobaczyć możemy rzeczywiste otoczenie i infrastrukturę całej okolicy i to bez wychodzenia z domu.

Technologia obrazująca przyszłość

Obie technologie mogą być stosowane w zarówno na urządzeniach mobilnych jak i komputerach, jednak prawdziwe wrażenie robią, będąc prezentowane w odpowiedniej skali. Temu służą biura sprzedaży, gdzie przy pomocy odpowiednich monitorów, klienci mogą zobaczyć mieszkanie w odpowiedniej perspektywy.

ROBYG zawsze był blisko najnowszych technologii, czy to w budownictwie, czy technologiach cyfrowych, wprowadzając na przykład, jako pierwsi w Polsce systemy Smart House. Nasze biura sprzedaży są odzwierciedleniem tego podejścia. Z jednej strony stosujemy cyfrowe rozwiązania, mapy 3D oraz cyfrowe panoramy, z drugiej dbamy o naszych klientów stosując w biurach najnowsze rozwiązania filtrowania powietrza Aura Air – wyjaśnia Anna Wojciechowska – Stawiamy na bardziej ekologiczne technologie zarówno w odniesieniu do realizowanych przez nas osiedli, jak i prezentacji dostępnych inwestycji w biurach sprzedaży – dodaje.

Wizualizacje 3D, panoramy czy inne technologie pomagają nam w podejmowaniu właściwych decyzji oraz wspierają nas w różnych obszarach życia takich jak energooszczędność, dbanie o środowisko czy własne zdrowie. Ich wykorzystanie w sektorze budownictwa mieszkaniowego to trend wyznaczany przez czołowych deweloperów.