27 Stycznia 2022
Więcej mieszkań dostępnych w nowej inwestycji Początek Piątkowo od ROBYG

Dobra wiadomość dla wszystkich szukających w nowym roku nowego lokum – ROBYG, jeden z wiodących polskich deweloperów na rynku od ponad 20 lat, wypuścił do sprzedaży nową pulę mieszkań w Poznaniu. W uruchomionej jesienią pierwszej inwestycji w stolicy Wielkopolski o nazwie Początek Piątkowo dostępnych jest jeszcze kilkadziesiąt mieszkań 2-, 3- i 4-pokojowych oraz kawalerki.

Mimo rosnących stóp procentowych i zapowiadanych trudności z otrzymaniem kredytu bankowego, a także dość pesymistycznych prognoz dotyczących cen na rynku nieruchomości, wciąż chcemy kupować mieszkania na własność bądź pod inwestycje. Według analityków z JLL, miniony rok był kolejnym, w którym rynek borykał się z niedostateczną podażą. Deweloperzy nie nadążają za popytem – w trzecim kwartale 2021 roku na największych krajowych rynkach nieruchomości (warszawskim, trójmiejskim, wrocławskim, krakowskim, poznańskim i łódzkim) wypuścili o 13% mniej mieszkań do sprzedaży niż w kwartale poprzedzającym. Oferta rynku pierwotnego dostępna w sześciu największych miastach spadła o 26% w porównaniu do tego samego okresu w roku 2020. Niższa liczba wprowadzonych do sprzedaży mieszkań wynika z kilku czynników: braków dostępności działek, zmniejszonej dynamice wydawania pozwoleń na budowę oraz rosnącym i trudnym do przewidzenia kosztom pozyskania gruntów i realizacji inwestycji.

Dlatego dobrą wiadomością jest, że z początkiem roku kolejne mieszkania pojawiły się na rynku – firma ROBYG uruchomiła w Poznaniu sprzedaż nowej puli mieszkań. W pierwszej inwestycji dewelopera w stolicy Wielkopolski, nazwanej Początek Piątkowo, przy ulicy Wojciechowskiego 7 powstaje właśnie pierwszy 14-piętrowy wieżowiec w podwyższonym standardzie.

To początek nowego etapu rozwoju dla dewelopera znanego ze swoich inwestycji w Warszawie, Gdańsku i Wrocławiu, jak i nowej drogi dla mieszkańców miasta, bo każdy może w jego ofercie znaleźć przestrzeń dostosowaną do swoich potrzeb. W sprzedaży znalazło się w sumie 137 mieszkań o metrażach od 25 m2 do 103 m2. Są to zarówno kawalerki jak i mieszkania czteropokojowe, a każde mieszkanie posiada własny ogródek, przestronny taras na dachu o powierzchniach dochodzących do 53m2 albo balkon wielkości do 10 m2.

Wszystko co najlepsze w standardzie

Co wyróżnia inwestycję Początek Piątkowo? Z pewnością lokalizacja w dobrze skomunikowanej dzielnicy Poznania o bogatej infrastrukturze. Mieszkańcy będą mieli łatwy dostęp zarówno do centrum miasta jak i stref biznesowych czy uniwersyteckich. Osiedle zostało bowiem zaprojektowane zgodnie z ideą 15-minutowych miast, zgodnie z którą wszystko co niezbędne do życia – sklepy, apteki, żłobki, punkty medyczne itp. – znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie i zasięgu spaceru lub przejażdżki rowerem bądź komunikacją miejską. Ponadto, każde z mieszkań wyposażone będzie w rozwiązania do zdalnego sterowania mieszkaniem SMART HOUSE firmy Keemple pozwalające na oszczędność energii, a przy tym gwarantujące najwyższy komfort i wygodę użytkowania.

Naszym wyróżnikiem na rynku deweloperskim jest wysoki standard wykończenia połączony z atrakcyjną ceną mieszkań. „Nowy standard w mieście” to nie tylko slogan reklamowy ROBYG – to konkretne rozwiązania i udogodnienia dla naszych klientów, takie jak: system zdalnego sterowania mieszkaniem ROBYG SMART HOUSE bez dopłat, ponadstandardowa wysokość mieszkań (ok 280 cm), panoramiczne trzyszybowe okna typu portre fenetre, ekskluzywnie wykończone części wspólne w tym lobby z portierem i prywatna siłownia ponadstandardowej wysokości – 220 cm, antywłamaniowe drzwi wejściowe do mieszkań, ścianki działowe o właściwościach wygłuszających, monitoring osiedla w jakości HD, wideofony, hale garażowe otwierane telefonem czy ładowarki dla samochodów elektrycznych zarówno na terenie osiedla jak i na życzenie klienta w hali garażowej – mówi Anna Wojciechowska, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Robyg w Gdańsku i Poznaniu.

Mieszkania mają mieć zainstalowane nowoczesne grzejniki panelowe podłączone do miejskiej sieci ogrzewania, indywidualne liczniki i ciepłomierze, wentylację mechaniczną oraz parapety z konglomeratu marmurowego. Dwukrotnie pomalowane na biało ściany umożliwiać mają swobodną aranżację wnętrza. Do dyspozycji mieszkańców będzie także rowerownia i wózkarnia. Oprócz wysokiego standardu wykończenia i systemu SMART HOUSE, który ROBYG wprowadził do podstawowej oferty jako pierwszy deweloper w kraju, Początek Piątkowo charakteryzować będzie również udogodniony dostęp do okolicznych terenów zielonych oraz specjalnie zaprojektowanej przestrzeni na terenie samego osiedla.

Dla osób ceniących sobie bliskość natury i aktywny wypoczynek atrakcją będą zalesione tereny pobliskiego rezerwatu przyrody „Żurawiniec” oraz rezerwatu meteorytów na Morasku, ale także atrakcyjna, zazieleniona przez dewelopera przestrzeń na samym osiedlu. Możliwość joggingu na świeżym powietrzu czy rowerowa przejażdżka nowo wybudowanymi ścieżkami dla jednośladów to nie wszystko, co ROBYG proponuje mieszkańcom Początku Piątkowo – do ich dyspozycji w budynku znajdzie się również prywatna siłownia z klimatyzacją na parterze budynku.

Komfort, bezpieczeństwo i dbałość o środowisko

Nowoczesna i komfortowa przestrzeń, którą proponuje w Poznaniu ROBYG to oferta lepszego życia, ale też propozycja, by zadbać o środowisko. Obok energooszczędnych rozwiązań w mieszkaniach deweloper wprowadza w standardzie także szereg innowacji w częściach wspólnych osie-dla, które przekładają się zarówno na obniżenie rachunków za energię jak i przyczyniają się do obniżenia skutków oddziaływania inwestycji na środowisko. Aby zredukować wpływ promieniowania słonecznego i powstawania tzw. miejskich wysp ciepła, a także wpływać pozytywnie na zjawisko retencjonowania wody, obok nasadzonej roślinności projektowane są również ogrody deszczowe oraz dachy w technologii stropodachu odwróconego. Panele fotowoltaiczne, oświetlenie LED, instalacje światłowodowe oraz system monitoringu znacząco podwyższą bezpieczeństwo, pozwolą na obniżenie czynszu i pozytywnie wpłyną na środowisko. Dodatkowo nad bezpieczeństwem mieszkańców czuwać będzie przez całą dobę wykwalifikowana ochrona.